Det här Villa Varm-huset är målat med tjärvitriol, bilden är tagen ganska direkt efter målningen, därför är kulören brunaktig. Då tjäran har gått in i träet stannar det gråa pigmentet kvar på utsidan och huset får en vacker grå ton.
Bild: Villa Varm AB.
Måla naturligt gråa toner med tjärvitriol
Det är fler och fler som vill måla sitt hus med miljövänligare alternativ. En annan trend är att man vill ha ett grått hus. Är kanske grått det nya vita?
Järnvitriol, tror jag de flesta känner till. Ett pulver som du blandar ut i vatten och sedan bestryker den omålade fasaden med. Träet får efterhand en brun-grå kulör. Det man kanske inte vet är att järnvitriol inte ger något nämnvärt skydd mot fukt, mögel och solljus. Fasaden kan också bli flammig beroende på virkets kvalitet eller om fasaden utsätts för fukt innan järnvitriolen torkat. Vanligt är också att det kan blir olika nyanser beroende på väderstreck och läge.
Ett mycket bättre alternativ som jag har hittat är tjärvitriol. Den är baserad på äkta trätjära, balsamterpentin och pigmenterad med en grå kulör och ger ett utmärkt träskydd.
Tjärvitriolen appliceras två varv och direkt efter första varvet börjar trätjäran sin process genom att tränga in i träet för att skydda det inifrån, på ytan stannar det gråa pigmenteringen kvar och ger träet en fin varmgrå kulör. Efterhand avtar den brunaktiga kulören och med tiden får fasaden sin gråa färg.
Tjärvitriolen finns i burkar om 1,3 och 10 liter. Priset för en burk på 10 liter ligger på ca 1400 kr och då räcker den till ca 60-100 m².
Här hittar du butikerna som säljer Auson.
Tjärvitriol är baserad på äkta trätjära och pigmenterat med en grå kulör. Bilden visar ett färgprov på den gråa kulören men trätjäran finns även rött, svart och brunt.
Bild: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm.