Jag har under den senaste tiden ägnat mig åt att tillverka ljus i alla de former – en kreativ och avstressande sysselsättning för mig! Tänkte att jag skulle visa mina alster och delge några tips och råd.
Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm. Långa, korta, smala, breda och ett trearmat ljus – alla med sin egen karaktär! Det är charmigt med hemstöpta ljus.
Ljusmassa och sparade stumpar
Först ut är den klassiska ljusstöpningen, något jag inte gjort innan men länge drömt om att göra. Vi utgick från två paket med A-te ljusmassa och ett gäng sparade ljusstumpar. I kartongen med ljusmassan fanns även vekegarn med, men köp gärna en förpackning extra om man ska ”fylla på” med egna ljusstumpar. Jag tror att det är viktigt att man har koll på vilka ljusstumpar man blandar upp ljusmassan med, annars kan ljusen börja rinna. I vår stöpning tog vi bara med stumpar från vanliga ljus, inga blockljus eller liknande. Klipp bort den svarta delen av veken, annars är det risk att de stöpta ljusen får svarta fläckar.
Att stöpa ljus
På förpackningen till ljusmassan fanns en bra beskrivning. Men själva principen är att man har en stor gryta med vatten på en kokplatta, i den ett annat kärl som man smälter själva ljusmassan i. Därefter fyller man på med vatten, eftersom stearin flyter lägger det sig högst upp på ytan. Ju högre kärl du har desto längre ljus kan du göra. Vi använde en rak plåthink som det varit motorolja i.
Foto: Helena Sundström, Inredningsblogg Villa Varm. Här har vi kommit en bit på väg. Genom att knyta fast muttrar längst ned, fick vi raka ljus. Sedan kapade vi bara av ljusen på en kapsåg och smälte om ”mutterklumparna”. Man gör nog inte så då man stöper på traditionellt vis, men det fungerade bra för oss…
Raka ljus…
Vekegarnet knöt vi på träpinnar, se till att de inte hamnar för tätt så de slår ihop vid stöpningen. Vi hade ungefär en 7-9 cm mellan. Vi provade två olika sätt att få raka ljus. Det första sättet var enligt bruksanvisningen på paketet. Man skulle knyta knutar längst ned och sedan dra ljuset rakt efter varje doppning. Trots detta så blev ljusen något sneda. Nästa sätt blev att knyta muttrar längst ned på varje ljus. Det visade sig fungera alldeles perfekt. Då ljusen var färdiga kapade vi dem i rätt längd på en kapsåg. De stearindoppade muttrarna fick åka tillbaka i kärlet och smältas igen.
Av någon anledning blev ljusen smalare ned till. Kanske någon av er läsare vet vad vad det beror på?