Markiser är både ett sol- och värmeskydd för huset och dess inredning.  Ur ett hållbarhets- och kostnadsperpektiv, är det viktigt att du väljer rätt så markiserna håller i många år. Dessutom har jag ett bra tips på hur du vänder väven så den nötta sidan hamnar längst in.
Här har jag samlat mina bästa tips på vad du ska tänka på.

Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Välj rätt typ av markis

Börja med att fundera vilken typ av markis som du behöver till ditt hus. Ska markisen skydda rummet från sol eller vill du ha markisen som ett skydd över uteplatsen, där en skyddar ju markisen både från regn och sol.
Har du höga fönster och om det blåser mycket där du bor, kan en vertikalmarkis passa bättre.

Vi har fönstermarkiser på övervåningen och en terrassmarkis på uteplatsen. Tyget ser ganska vitt ut på bilden, men det är mellerat i vitt, beige och grått. Dock har det med tiden blivit lite gråare pga smuts. Här på bilden har vi tagit bort kapporna, då jag hade de i tvätten då bilden togs.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Fönstermarkis

En fönstermarkis är vanlig och enkel, den fäller du upp och ned genom att dra bandet genom husväggen. Du kan också fälla ned den hela vägen om du vill mörklägga för att t ex se tv i rummet.
Men tänk på att om du har en fönsterdörr, kommer du inte att kunna öppna dörren då markisen är ute.
Om du ser på bilden högst upp i inlägget, så är dörren på balkongen öppen och den tar i markisen. Det är inte optimalt, men balkogen byggde vi flera år efter det att vi satte upp markisen.
En annan variant på fönstermarkisen är en s.k korgmarkis, den är rundad och blir stadigare än en vanlig markis. Kanske inte så trendig just nu, utan brukar ses mest på butiker eller företag så man kan exponera sin logotyp på den.

Terrassmarkis

En terrassmarkis är stor och går rakt ut, den passar bra över en uteplats där många ska sitta under. Blir också ett bra skydd för utemöbler med dynor om regnet kommer. Den funkar också bra om du har en dörr som du vill ha öppen och passera genom.
En terrassmarkis kan vara tung att veva in, därför kan man montera in en motor som gör invevningen enkel. Eller så vill man träna gäddhänget och då vevar man 😉

Vertikalmarkis

Många nya hus har stora glaspartier från golv till tak och då kan en vertikalmarkis fungera bra. Den har också en fördel om det blåser mycket på din tomt.

Här i fönstret mot vardagsrummet har vi en vanlig fönstermarkis som fälls ned med ett band genom väggen. Egentligen ska det vara en rak kappa i nederkant, men den var under tvättning då jag tog bilden.
Markistyget börjar vara rätt nött och vi kommer att byta tyget, jag är lite inne på att välja grönt nästa gång, vi får se vad det blir!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.

Vilken färg ska jag välja?

Idag ser man mest enfärgade makiser, det skapar lugn och harmoni till fasaden. Vissa tyger är vävda med lite olika strukturer, de upplevs som enfärgade men blir tåligare mot smuts tack vare skiftningen i väven.

Jag tycker man kan utgå ifrån några olika tankar när man väljer färg:

Takets färg: Att välja samma färg som husets tak, skapar en helhet och lugn till fasaden. Men tänk på att en mörk färg gör att det blir mörkt inne i huset och under en mörk terrassmarkis får du en känsla av att ”taket” är lågt och mörkt.

Husets färg: En markis i husets färg gör att markisen smälter in och inte tar så stor plats. En ljus markis avskärmar det starka solljuset mindre än en mörk, dock så blir det ljusare inne i huset.

Avvikande färg: Vill du att makisen ska sticka ut mer och verkligen synas på huset, så ska du välja en accentfärg. Här tänker jag t ex en blå markis till ett falurött hus eller grön till ett vitt hus.
Genom åren har vi haft allt från randiga (?!) till vita markiser och nu är jag sugen på att välja gröna till vårt hus.
Om man vill vara lite mer ”safe” så är ju grått ett säkert och inte så utstickande val.

Ge makisväven nytt liv – vänd på tyget!

Ett tips om din markisväv att vara nött och tråkig. Vänd på tyget! Då kan du använda den ett tag till!
Så här gör du:
Tag bort markisväven från rullen, den sitter fast tack vare en sydd kant. Vänd på den så att den sydda kanten som förut suttit längst fram, trär du in i rullen.
På så sätt får du den ”fula” delen av väven närmast rullen.