Gör en mysig höstdukning i trädgården och njut av den mörka kvällen. Här ger jag tips och inspiration om hur du gör en höstig dukning. Porslinet som jag har använt heter Shell och kommer från Fyrklövern.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
För att duka fint behöver du inte köpa en massa saker! Leta i dina gömmor eller handla på loppis eller på begagnat-sidor. Plocka istället ihop saker som passar ihop i färgskalan och bryta av med en accent-färg. Att jobba i olika höjder ger också ett spännande intryck till dukningen.
Använd det du har hemma som duk, här använde jag först några lakan för att dölja hela bordet, sedan la jag en gammal linnegardin över som fick ligga så där skrynkligt, avspänt på bordet.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Håll ihop färgskalan
Börja med att fundera vilken färgskala som du vill att dukningen ska gå i. Här ville jag få känslan av mysig höst och tog en lite mörkare duk på bordet. Ja, duk och duk – det är en gammal gardin som jag använt. Jag tycker det är fint med mycket textil på bordet, så jag la några lakan först så att hela bordet täcks nedtill också.
Plocka in naturen i dukningen! Här har jag klippt några kvistar från Smällspirean som jag stuckit in i servettringen.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Plocka in naturen
Ta in naturen i dukningen. Det är billigt och skapar en fin känsla! Gör en vacker bukett och blanda gärna konstgjorda växter med levande kvistar. Dekorera servettringarna också med några kvistar eller blad.
Porslinet heter Shell och kommer från Fyrklövern. Shell har en organsik form och är lite ojämna i kanterna, det är så fint att duka med och trevligt att äta på. Tillverkat i Portugal av hållbart stengods. Serien finns i två varianter, en med guldkant och en utan. Jag gillar den utan guldkanten.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Piffa med lite extra detaljer
Några snäckor strösslade jag runt på duken. Det blir en fin detalj som knyter ihop känslan. Stenar eller frökapslar är också fint att lägga runt på bordet. Eller några kvistar eller en ranka från en murgröna är också fint.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten. Styling: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Jobba med olika höjder
Tänk olika höjder på det du ställer fram på bordet. Det skapar en spännande känsla till bordet, både ljusstakar och blommor. Tänk dock på att inte skymma gästerna, man vill ju kunna se varandra under middagen. Med hjälp av porslinet kan du också bygga upp fat på höjden. Här tog jag tallrikar och skålar i olika storlekar och byggde ett ”kakfat”.