Plocka i skafferiet och du hittar säkert en massa bra ingredienser att färga påskäggen med! Kul pyssel som du också kan göra med barn eller barnbarn. Dessutom kan du ju göra fina dukningar med dina färgade ägg.
Bilden är lånad från Affari.
Än är det ett tag till påsken, men jag blev så inspirerad när fick syn på det här tipset från inredningsföretaget Affari. Genom att blanda i kryddor, bär eller grönsaker i vattnet då du kokar äggen så färgas de. En skvätt vinäger eller ättika gör att färgen fäster bättre.
Så här färgar du äggen
- Koka först upp vattnet med kryddan eller grönsaken, häll i en skvätt ättika eller vinäger.
- Lägg sedan i ägget och koka det i den tid du vill ha ditt ägg.
- Ta upp ägget och låt det svalan, spara vätskan och låt även den bli kall. Sedan lägger du tillbaka äggen i spadet och ställer det i kylen.
- Ju längre det ligger i spadet desto mer färg får det. Testa dig fram!
- Ta upp ägget och torka av det. Vill du ha en blank yta så smörjer du in ägget med lite matolja.
Kul pyssel till påsk! Prova olika kryddor och grönsaker, te eller kanske kaffe och se vilka färger du får på påskäggen.
Bilden är lånad från Affari.
Tips på naturliga färger
- Gurkmeja, en krydda som finns med i kryddblandningen kurry
- Paprikapulver
- Svart te
- Rödkål, ger en blå ton på ägget
- Rödbeta
- Lökskal
- Kaffesump, har inte testat men borde ju ge en färg!
- Blåbär