Gahkku – underbart god och lätt att grädda i en stekpanna på spisen. Skärbrädan som kakorna ligger på kommer från Stoorstålka.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Samisk glödkaka – Gahkku
På marknader runt om i Norrbotten kan man köpa nybakad Gahkku, ett slags mjukt bröd som är tunnare än mjukkaka men tjockare än tunnbröd. Vi besökte Jokkmokksmarknad i vinter och givetvis fick en påse Gahkku följa med hem!
Men vad gör man då påsen är slut – jo, man bakar egen.
Här kommer mitt recept:
25 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Gör degen som en vanlig jäsdeg. Arbeta den i maskin ca. 5 min (längre om du gör den för hand). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Dela degen i 16 delar och kavla ut varje del till en rundel. Man kan kavla den ganska tunt eftersom den blir tjockare vid gräddningen. Avsluta med att köra en kruskavel över varje kaka innan gräddning.
Har du ingen kruskavel, så ta bara en gaffel och nagga brödet med. Genom att nagga brödet så förhindrar man att det jäser upp under själva gräddningen.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Grädda i en torr stekpanna på spisen någon minut på varje sida. Då det bildats små bubblor på ovansidan är den redo att vändas. Vi brukar ibland gräddar brödet i en vedeldad bakugn från Hikki, det finns också större eldrivna bakhällar som man också kan grädda på, då kan man göra större kakor – då delas degen i 8 delar.
Linda in de färdiga bröden i bakduk och låt dem svalan. Nej, förresten ÄT ett gäng med smör på direkt!
Frys in bröden och ta fram dem eftersom du behöver (brödet torkar om man har dem i skafferiet)
Skall försöka baka detta bröd och steka lite hemrökt souvas på mon födelsedag den 25 december. Önska mig lycka till.
Hej Eilert! Det låter ju underbart gott, hoppas att du lyckades bra! Kul att du hittade till mitt recept! Och grattis i efterskott!
//Helena
Dessa är såå goda. Steker man dom dessutom i margarin och lägger på riven ost samt flingsalt så blir de magiskt goda.
Hej Lasse! Så roligt att höra att du bakar gahkku, det låter ju underbart gott med smör och ost på.//Helena
Funkar det bra att grädda i ved eldad ugn?
Hej Cicci!
Absolut, det går jättebra att grädda gahkku i en vedeldad ugn. Jag brukar använda vår Faster Greta: https://www.hemmahoshelena.se/bakugn-i-cortenstal-fran-hikki-sweden/
Lycka till med bakningen!
//Helena