En verklig hållbar snittblomma är Alstroemerian. Den finns i flera färger och håller länge om du sköter den rätt.
Bild: Hemma hos Helena.
Jag har hittat en ny favoritblomma!
Tidigare har jag bara sett den i stormarknadernas fantasilösa helgbuketter, där man liksom slängt ihop ett gäng blommor, utan någon direkt tanke. På Blomsterlandet hittade jag olika sorters snittblommor förpackade i buntar. Så roligt sätt att handla blommor på!
Bland annat köpte jag en bunt av denna blomma – Alstroemeria. En liljeväxt som lever vilt i Sydamerika och kallas också för Inka-lilja. Namnet kanske låter lite bekant, det kommer nämligen från Claes Alströmer. Känd som son till potatisens grundare Jonas Alströmer. Claes var elev hos Carl von Linné och han skickade fröer av alstroemeria till Linné i Sverige, som belöning fick han om blomman uppkallad efter sig!
Här har jag satt några stjälkar av en rosa-vit Alstroemeria tillsammans med en vallmofrökapsel och några hosta-blad från trädgården. En väldigt enkel bukett att göra men blir väldigt vacker i en glasvas.
Så här får du Alstroemerian att stå länge:
- Ställ den i kallt vatten
- Plocka bort vissna blad och undvik blad i vattnet
- Gör ett nytt snitt då du arrangerar blomman i vasen
- Se till att det alltid finns tillräckligt vatten i vasen.