Funderar du på att sätta in en köksho i porslin? Jag har samlat mina erfarenheter i några plus och minus.
Köket kommer från Kvänum och heter Forsby. Vi valde en porslinsho från Villeroy & Boch och lät Decosteel tillverka en bänkskiva i rostfritt till.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Vilken diskho ska jag välja?
Porslinshoarna i köken vinner mark och man ser dem som ett ofta förekommande inslag i nya kök. Vad är då för och nackdelarna med en ho i porslin? Jag har själv haft båda varianterna och vid vår köksrenovering för ett par år sedan, bytte vi ut den rostfria diskbänken mot en i porslin. Här kan du läsa mina plus och minus:
Plus för porslinsho
- Ljust och trevligt – en vit porslinsho ger ett ljust och trevligt intryck, jämfört med en rostfri.
- Storleken – oftast är en porslinsho större än en traditionell diskbänk. Det blir enkelt att diska stora grytor och ugnsplåtar
- Lantlig känsla – vill man ska den klassiska, lantliga känslan i köket så är ju en porslinsho det självklara valet
Minus för porslinsho
- Svårare kombinationsmöjligheter – en porslinsho monteras i en annan bänkskiva. I det allra flesta fall en stenskiva eller Corian. Jag tycker det är en nackdel att ha en stenskiva där man står och diskar, risken är stor att man stöter till glas mot stenskivan. Dessutom är sten- och Corianskivor dyra kökslösningar. Vi gjorde en speciallösning med hjälp av Decosteel, där man byggde en rostfri bänkskiva till hon istället.
- Inte lika tålig som rostfritt – risken är större att du råkar tappa ned något i hon och det går en flisa. Vi har klarat oss bra efter några år. Men nog är jag mer försiktig då jag diskar i en porslinsho! Visst kan man få en buckla i en rostfri ho, men den känns ändå tåligare.
- Utrymmeskrävande – en porslinsho tar större plats i och med att den är djupare. Underskåpet som ryms under blir ganska lågt och i det skåpet rymmer du t ex trasor, soppåsar och rengöringsmedel. Sopsorteringen får du ha i skåpet bredvid.
Jag är själv väldigt nöjd med min ho, vi hade haft en rostfri ho i 15 år och kände det var kul att ha något annat då vi bytte kök. Om man ska sammanfatta och komma med råd, så tycker jag att du ska tänka så här: Drömmer du om ett lantligt kök, välj en ho i porslin. Spelar det mindre roll och du kanske har en mindre budget/kök så välj hellre en klassisk rostfri variant.
Lycka till med ditt val!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
hej! jag tittar på att sätta in porslinsho i vårt blivande kök. Tycker du att den håller bra än, eller finns det fler nackdelar som uppkommit?
Hej Erika! Jag tycker att hon håller sig bra än. Jag rengör den regelbundet med Vim eller Universalstein (den gröna burken som säljs på mässor och liknande)
Visst har det blivit några små hål i porslinsytan då man har stött i med något men det är bara pyttesmå skador!
Hoppas du blir nöjd med ditt val!
Mvh// Helena
Hej! Jag funderar också på en diskho av porslin. Vilket märke har du på din porslinsho? Hur djup är den?
Hej Inga!
Vår porslinsho är av märket Villeroy & Boch, du vet det tyska företaget som också tillverkar serviser. Hon är 20 cm djup, från överkant till botten.
//Helena