Vad passar bättre en ruggig höstkväll än att lösa en mordgåta tillsammans? Hidden Reality är ett sällskapsspel där man tillsammans löser ett ouppklarat mord.
Spelet kommer i en brun arkivmapp och innehåller polisförhör, personkort och förundersökningar. Via Qr-koder kan man höra ljudupptagningar men också en kuslig bakgrundsmusik som skapar den rätta stämningen.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Jag gillar förpackningen av spelet, det kommer i en brun pappmapp som man öppnar med ett snöre  viras runt en pappknapp. Kvällens spel är Hotellmordet.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Mordgåtorna går ut på att man tillsammans med hjälp av materialet i mappen löser mordet. Man kan vara upp till 6-7 personer. Spelen kan användas flera gånger, inget material blir förbrukat, förutom att man själv kan svaret.

Vi har spelat Mannen på åkern och Hotellmordet, men det finns ytterligare fyra spel. Av de två spelen som vi spelat, tycker jag att Mannen på åkern var enklare, då det hade liksom en röd tråd, medan Hotellmordet inte kändes lika självklart. Hidden Reality har gjort en undersökning där användarna fick utvärdera spelen utifrån svårighetsgrad och betyg.

Jag tycker det är en rolig spelform och den snygga grafiska designen känns väldigt trovärdig. Kul att samlas runt bordet och gå igenom allt material, diskutera och leta lösningar tillsammans!

Spelet tycker jag har en snygg layout, foton och namn på de misstänkta, bevismaterial i plastpåsar och utskrift av polisförhör.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Tips på hur du bäst löser mordet

  • Ha gärna papper och penna så du kan anteckna tider och funderingar som du kommer på.
  • Gör en tidslinje på vad som händer.
  • Gå igenom bevisning och alibi så du kan plocka bort misstänkta från utredningen.
  • Lägg märke till detaljer och kontrollera dessa.
  • Försök att hitta motivet till mordet.

När alla är överens och man känner att man vet vem mördaren är, sprättas det förseglade brevet med facit. Jag blev imponerad av alla förklaringar av lösningen som beskrev omfattande hur allt hade gått till.
Bild: Magnus Sundström, @fotomyndigheten.

Det Göteborgbaserade företaget Hidden Reality har fram till nu skapat sex olika mordgåtor . Den 24 oktober 2024 släpps det sjunde spelet – Mörka vatten.
Spelen kostar mellan 295-395kr, där de större spelen innehåller mer material och fler inblandade personer.