Har du fått över gröna tomater nu när växthussäsongen är över? Koka en marmelad! Så enkelt och gott, du kan inte tro att den är gjord av just tomater!
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena.
Recept på grön tomatmarmelad med ingefära och citron
500 gr gröna tomater
1 ekologisk citron, tag både saften och skalet
1 bit riven ingefära, ca 2 x 3 cm
200 gr syltsocker
(om man vill kan man tillsätta 0,75 tsk Atamon som konserveringsmedel)
Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda i citronsaften och den rivna zesten och ingefäran. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter. Rör då och då, håll koll så att det inte kokar fast i botten.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 5 minuter. Tag bort kastrullen från värmen och blanda i konserveringsmedlet om du så önskar. Häll upp på väl rengjorda burkar.
Så här gör du för att marmeladen ska hålla längre
Om du är noga när du häller upp marmeladen så håller sig den bättre. Ha rendiskade glasburkar och lock. Jag brukar slå kokande vatten i både burk och lock, låt de stå en stund och häll sedan bort vattnet. Fyll upp den varma marmeladen ända upp till kanten. Skruva på locket. Och nu kommer ”klick-knepet”!
Vänd burken upp och ned och låt den kallna på köksbänken. Nu kommer det att bildas ett vakuum i burken, så när du öppnar den kommer du att höra ett klick – precis som på köpta syltburkar.
Konserveringsmedel ökar ju också hållbarheten, ska man äta den direkt så brukar jag inte använda det.