Godaste och bästa granolan gör du själv! Skålen kommer från Rörstrand i serien Ostindia och vallmoknopparna kommer från Eldgården.
Bild: Helena Sundström, Hemma hos Helena

Hemmagjord granola

Jag för en ständig kamp mot allt socker som finns i flingorna man köper i butiken! Att göra sina egna flingor blir både bättre och godare. Har testat flera olika recept och nu har jag kommit fram till mitt egna som jag tycker är det bästa. Testa gärna! Det här receptet blir två plåtar och genom att man kör de i varmluft blir det klart på samma gång. Det innehåller inga nötter eller bär, men vill du komplettera med det så är det bara att toppa med det.

Ingredienser:

6 dl havregryn
4 dl rågflingor
3 dl dinkelflingor
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrö
1/2 dl sesamfrön
1 tsk salt

3/4 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl vatten
2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla torra ingredienserna i en stor skål. Koka upp olja, sirap, vatten och kryddorna – bara så att allt blir varmt och löser sig. Slå det över grynen så att allt blandar sig väl. Dela upp i på två plåtar och bred ut det jämnt. Grädda båda plåtarna i varmluft på 150 grader i ca 30-40 minuter, tag ut och rör om några gånger under gräddningen.
Låt svalna och förvara granolan i en burk.